ЛЕПЕТАНЕ
Бока которска -
Црна гора

     Кад се прођу Вериге и наужива се видика на Пераст, острвца и кривошиске висове, долазимо у Лепетане, који леже у идиличном затишју, заштићене од северног ветра. Ту добро успевају, поред маслина и јужног воћа, и агруми. И у Лепетанима је некада био каменолом црвенога камена, као у Ђурићима.
    У Средњем веку подручје Лепетана звало се "Крај Св. Ловијенца" по цркви истога имена која се ту (Плавда) налазила, а која је везана за легенду браће  мученика Андрије, Петра и Ловријенца, чије се мошти чувају у дубровачкој катедрали под именом "Петиловренци".
      Данашње насеље је добило име по надимку неких перашких породица "Лепетанус" које су се ту настаниле и имале поседе. Стари заселак Веће Брдо помиње се 1439 г.
   Лепетане је родно место Лазара Томановића (чувеног државника), Луке Томановића (вајара), Шпира Томановића (професора), Милутина Томановића (ађутантa кнеза Николе), као и других чланова ове велике српске породице.
  
 Лепетанци су се одувек истицали као добри поморци. Кап. Марко Томановић је 1827год. савладао у поморском окршају једну турску лађу.
      У парохијској цркви св. Антона (из XVIII в.) има једна добра олтарска слика Тиеполове школе.